Přejít k hlavnímu obsahu
SZP

Rok 2022 začíná začíná slibně a leden bude hrát v oblasti zemědělství důležitou roli. Nová vláda může ukázat, zda své sliby dokáže proměnit v činy. To bude ještě napínavé.

Právě zvolený ministr zemědělství Zdeněk Nekula rozhodl, že jeho tým přepracuje jeden z nejdůležitějších dotačních programů posledních let – Strategický plán Společné zemědělské politiky na období 2023 až 2027.

Na brífinku po svém zvolení do funkce navíc zmínil, že minimálně programové prohlášení vlády upraví podle připomínek Hnutí DUHA. Upozornili jsme ho mimo jiné na to, že je důležité podpořit rozvoj ekologického zemědělství především na orné půdě. Právě půda je totiž ve fatálním stavu.

Záznam celého brífinku na ČT1

Přihlédne k našim připomínkám i při projednávání SZP? Ve hře je 140 miliard korun z Evropské unie. Vidina změn se ale nelíbí Agrární komoře a průmyslově hospodařícím podnikům, které se na podobě plánu podílely. Čím to asi bude?

Návrh, který vytvořila minulá vláda, vznikl ve střetu zájmů a bylo to znát. Šetrné hospodaření s českou krajinou v něm nehrálo dvakrát důležitou roli. Nejen na to jsme upozornili nového ministra zemědělství v otevřeném dopise spolu s dalšími ekologickými neziskovkami a vědci a vyzvali ho, aby návrh přepracoval. Jsme rádi, že naši žádost vyslyšel. Myslí to ale vážně?

Chci si přečíst otevřený dopis

Zdravá a pestrá krajina na prvním místě

Pokud bude se svým týmem dostatečně ambiciózní a odolá velkoagrární lobby, může podpořit rozvoj ekologického zemědělství, motivovat zemědělce, aby hospodařili s českou krajinou šetrně a zvrátili úbytek hmyzu, ptáků, opylovačů i drobných půdních mikroorganismů, může omezit používání pesticidů a předcházet erozím i suchu.

Jednoduše podpořit co nejlépe zdravou a pestrou krajinu tak, jak společně s Vámi usilujeme výzvou Za zdravou a pestrou krajinu. Právě z ní pochází většina našich připomínek a návrhů, se kterými nová vláda pracuje. Podpora veřejnosti hraje velkou roli při vyjednávání, děkujeme.

Co nás čeká teď

Hotový plán musí poslat Evropské komisi nejpozději do konce ledna. A my budeme u toho. Jak můžete pomoct Vy právě teď? Sdílet výzvu a s ní i naše požadavky. Čím víc lidí výzvu podepíše, tím silnější máme pozici při vyjednávání. Politici a političky totiž uvidí, že za námi stojí i podpora veřejnosti. A na to oni dají.

Chci sdílet výzvu



Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.