Přejít k hlavnímu obsahu
trh

Léto je v plném proudu a stejně tak i farmářské trhy. Životem kypící náměstí a náměstíčka lákají okolojdoucí stánky prohýbajícími se pod bohatým výběrem ovoce, zeleniny, ale i bylinek, máku, medů a dalších výrobků. V čem jsou trhy důležité pro zemědělce a jak jako nakupující můžete podpořit skutečně šetrné zemědělství?

Farmářské trhy v Česku zažívají už pár let skutečnou renesanci. Po desetiletích se opět otevírají v mnoha městech a obcích a návštěvníci neváhají vystát dlouhé fronty na čerstvě sklizené ovoce a zeleninu. Mnohde také dostanete mléko či mléčné výrobky, maso a uzeniny, čerstvé ryby, pečivo, víno, med, houby či dokonce řemeslné výrobky. Trhy jsou nejenom skvělé a příjemné nákupní prostředí, ale i výborné odbytiště pro místní zemědělce. Podporují místní ekonomiku a naprosto nenapodobitelným způsobem dotváří městská prostranství.

Podpora pro ekozemědělce

Zemědělci si na trhu vydělají více peněz, protože jim v cestě k zákazníkům nestojí žádný prostředník. Zákazníci zase dostanou kvalitní zboží za lepší cenu. Supermarkety vykupují potraviny od producentů nebo z velkoskladů za velmi nízké ceny, často na hranici či dokonce pod hranicí výrobních nákladů, samy si pak ale nasadí vysoké marže. Pro menší zemědělce – obzvlášť pro ty ekologické, kteří dodávají biopotraviny – je tedy přímý prodej velmi výhodný. Prosperující tržnice jim pomůže zajistit pravidelný odbyt.

Pozor na překupníky

Nakupování na trhu má tradici i určité kouzlo. Dejte ovšem pozor, od koho a jaké potraviny nakupujete – občas jsou mezi místními farmáři přimíchané i stánky pouhých překupníků, kteří nabízejí dovážené produkty. Kvalitní farmářské trhy proto už mají svoji Asociaci farmářských tržišť (aftcr.cz). Správný trh by měl jasně označit skutečné producenty, bioprodejci musí mít viditelně vystavený certifikát. Zemědělce s certifikací ekologicky šetrného hospodáře můžete vyhledat přes Evidenci zemědělských podnikatelů. V neposlední řadě se můžete zeptat přímo prodejce, určitě si s vámi rád popovídá.

Pokud jste z Prahy, podrobné informace o tamních farmářských trzích najdete na stránkách občanského sdružení Archetyp. Postupně přibývají trhy i pod filtrem “Farmářský trh” na Adresáři farmářů Hnutí DUHA. Že jste tam nenašli svůj oblíbený? Řekněte o Adresáři provozovateli nebo ho sami na mapu přidejte.

flag
Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.