Přejít k hlavnímu obsahu
adresar

Znáte Adresář farmářů? Je to jedinečná mapová aplikace, na které najdete zemědělce a zemědělkyně ve svém okolí. Žádný seznam adres, stačí se rozhlédnout kolem sebe a najdete farmy, obchody, KPZky nebo bedýnkové systémy. Mapa je zdarma a ke stažení i do mobilu. Dali jsme dohromady 5 nejčastějších otázek našich uživatelů. Leži i vám něco na srdci? Napište nám!

Je mapa aktuální?

Ano, mapu pravidelně aktualizujeme s pomocí dobrovolníků a dobrovolnic. Poslední aktualizace proběhla v květnu 2022.

Kdo zaručuje, že zemědělec či zemědělkyně hospodaří ekologicky, i když nemají certifikaci?

Při schvalování nově registrovaných farem dbáme na to, aby hospodařily ekologicky šetrným způsobem. Pokud zemědělci a zemědělkyně nemají certifikaci BIO, ptáme se jich před schválením na způsob hospodaření přes e-mail, případně je můžeme navštívit osobně. Protože jsou farmy rozeseté po celé ČR, nedostaneme se na všechna místa. Klademe tak důraz na důvěru a na zpětnou vazbu zákazníků. Víme totiž, že někteří zemědělci teprve začínají nebo se jedná o menší rodinné farmy. Zde prozatím věnují čas a energii samotnému zemědělství a o certifikaci chtějí zažádat až později. Přesto musí naplňovat i tyto farmy základní požadavky ekologického zemědělství, o kterých se můžete víc dočíst zde: https://www.adresarfarmaru.cz/page/ekologicke-zemedelstvi

Kde si můžu mapu stáhnout jako aplikaci?

Klasicky v chytrém telefonu přes Play Google anebo zde.

Farma, bedýnka, obchod, jaký je v tom rozdíl?

V pravém dolním rohu máte možnost filtrování podle kategorie míst. Farmy jsou místa, kde zemědělci své produkty pěstují a přímo prodávají, většinou je najdete mimo města a produkty si zde kupujete přímo. Obchody značí kamenné prodejny, kde můžete koupit čerstvé produkty dodané od zemědělců. Často je najdete ve městech. Systém bedýnek je způsob doručování čerstvých produktů od farmářů přímo k vám domů přes zprostředkovatelskou službu. Může se jednat o pravidelnou distribuci sezónních produktů, potravin v BIO kvalitě apod.

Co znamená KPZ?

Komunitou podporované zemědělství si můžete představit jako oboustranně výhodnou a dlouhodobou  spolupráci zemědělce se skupinou odběratelů. Jedná se tak o různě velké skupiny, do kterých zemědělci pravidelně dodávají své produkty, komunita je odebírá a často se může zapojovat do procesu vzniku produktů, stanovování ceny na sezónu nebo sdílení rizika se zemědělcem. Vše probíhá bez zprostředkovatele. Více informací najdete na stránce https://kpzinfo.cz/.

Více informací najdete i v nápovědě.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.