Přejít k hlavnímu obsahu
MartinMatej

„Žijeme ve věku, kdy už přes 50 let létáme do kosmu, zcela běžně používáme nejmodernější technologie a atom je dávno rozbitý na kousky. Přesto zatím lidstvo  nenašlo jiný způsob, jak se uživit, než za pomoci zemědělství. Zároveň je zemědělství  jednou z největších zátěží pro planetu – počínaje odlesňováním přes používání  chemických pesticidů a průmyslových hnojiv až po transport potravin z jedné strany  zeměkoule na druhou. Tato zdánlivě nevyřešitelná situace ve skutečnosti řešení má: je  jím lokální zemědělská produkce v souladu s ekologickými postupy. Kvalita takového  přístupu je zřejmá na první pohled.“

Takto zněl úvod výstavy s názvem Živí mě země, kterou jsme v roce 2015 představili v Praze na Kampě v rámci měsíce biopotravin. Chtělo by se říci, že za tu dobu Česká republika ušla velký kus k podpoře ekologického zemědělství. Bohužel tomu tak ale není. V Evropské unii se sice držíme na špičce v podílu ekologického zemědělství (15,28 % zemědělského půdního fondu se obhospodařuje v režimu ekologického zemědělství), avšak na většině ploch jsou bohužel trvalé travní porosty, na kterých se pasou spokojené kravičky, ale nepěstuje se na nich zelenina ani ovoce, o které spotřebitelé stojí nejvíce. 

Ovšem blýská se na lepší časy – pro přírodu i pro spotřebitele. Důvodem může být to, že lidem čím dál více záleží na tom, odkud potraviny, které konzumují, pocházejí a kdo je vyprodukoval, a chtějí se na celém systému podílet.

Startujeme na Tišnovsku

Lokální produkci je důležité ochutnat, třeba jako se to povedlo na začátku roku při setkání na Tišnovsku. Pustili jsme se totiž společně s místními lidmi a společností Impact Hub do budování „živého regionu“ – místa, kde jsou obnoveny vazby na půdu, krajinu a potraviny, které se tam nejen vypěstují, ale i zpracují a prodají. Živý region Tišnovsko tvoříme odspodu s lidmi, kteří jsou srdcem v místě.

Vytvořili jsme vizi regionu, v němž by lidé chtěli žít s ohledem na zemědělství a krajinu, která je obklopuje. Podařilo se nám zapojit velmi různorodou skupinu: jednotlivce i zástupce organizací, samospráv či (ne)formálních spolků a zemědělce. Velkým hnacím motorem je místní akční skupina Brána Vysočiny a spolek Hojnost, který vede různé projekty na podporu lokální produkce potravin. 

 Během série kulatých stolů jsme společně vytvořili vizi živého regionu a bavili jsme se o potřebách a plánech k jejímu naplnění. Tišnovsko místní lidé vnímají jako místo s různorodou kulturní krajinou (pole, louky, meze, sady), kde je prostor i pro divokou přírodu. Krajina je prostupná a zdravá a lidé zde chtějí žít a vychovávat své děti – s respektem k přírodě a potravinám, jež se zde vypěstují. Chtějí vyzdvihnout důležitou a těžkou práci všech, kteří se na pěstování, zpracování a prodeji místní produkce podílejí. 

Kdo měl možnost ochutnat tučibombu (jogurt se slaným karamelem a čokoládou) od Ekofarmy Nelepeč, ví, že se na Tišnovsko musí vrátit a ochutnat víc. Najde zde mnoho pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů, kteří dělají skvělé produkty a rádi by je nabízeli ve svém okolí. Hodilo by se jim místo v podobě komunitní zpracovny, kde mohli zpracovávat své produkty. Výrobky, které by zde vytvořili (pečivo, mošty, marmelády, sirupy a další), by rádi prodávali v lokálním obchodě, aby zákazníci nemuseli jezdit daleko. A pokud si někdo chce udělat výlet přímo na farmu, tak ať ví, kam a pro co se může na Tišnovsku vydat. Mapa lokálních pěstitelů a zpracovatelů, podpora obchodů prodávajících místní jídlo, vytvoření komunitní zpracovny – to je jen krátká ukázka projektů, kterým se budou v následujícím roce místní lidé s našim přispěním věnovat. 

Hnutí DUHA stálo u vzniku farmářských trhů v České republice a stojí také za aplikací Adresarfarmaru.cz, prostřednictvím které si může každý najít „svého“ farmáře po celé zemi. Držte nám prosím pěsti, abychom společně s aktivními lidmi, spolky, samosprávou, a především zemědělci a zpracovateli dokázali zasít první semínka Živého regionu Tišnovsko.

Autorka Eliška Vozníková, Hnutí DUHA, 2022

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.