Při představě dobrého jídla si vybavíme čerstvý salát, babiččin borůvkový koláč nebo rajskou omáčku z opravdu zralých, tmavě červených rajčat – tedy poctivé a voňavé jídlo bez náhražek, chemie či dalších průmyslových pomocníků. Nejsou to ale pouze naše chuťové buňky, které špatným nákupem trpí. Rozhodnutí o tom, jaké jídlo koupíme, má vliv nejen na nás samotné, ale i na krajinu kolem nás a celou společnost.
Svým nákupem můžeme investovat do zdravého ekologického zemědělství, které podporuje zachování kvalitní, živé půdy a produkuje potraviny, kterým se dá důvěřovat. Ekozemědělci se řídí přísnými pravidly, jejichž dodržování kontroluje stát: používají organické hnojení namísto průmyslových hnojiv, nestříkají pole umělými pesticidy, střídají na polích plodiny, chovají zvířata ve slušných podmínkách a často vracejí do krajiny zeleň. Ptáte se, jak a kde takové potraviny sehnat?
Na co se zaměřit: místní, sezónní a bio
Jídlo z blízka je čerstvé, zdravé a chutné. Nadměrná doprava škodí přírodě i lidskému zdraví a obtěžuje hlukem. Kamiony, letadla a lodě každodenně spolykají tisíce tun ropy a vyprodukují mnoho oxidu uhličitého a dalších zplodin. Zlatá rada zní: zaměřte se na nákup potravin, které jsou bio, sezónní a místní. A pokud to nejde jinak, podpořte výrobky ze zahraničí s bio certifikací nebo od místních farmářů, u kterých víte, že hospodaří dobře. Informace o zemi původu musejí prodejci ze zákona uvádět na etiketách.
Stejně tak čerstvé sezónní jídlo nemuselo cestovat tisíce kilometrů, a předešlo tak zbytečné spotřebě fosilních paliv a znečištěnému ovzduší. Vezměte si, že například španělská rajčata se sklízejí napůl zelená a dozrávají v umělých podmínkách až cestou na váš stůl. K tomu přidejme česnek z Číny, cibuli z Holandska a máslo z Polska. V českých supermarketech nic neobvyklého.
Přitom se dá většina potravin, které si naše tělo a chutě žádají, vypěstovat v našich podmínkách. Místní pěstitelé nabízejí to, co právě dozrálo, a jejich zboží může být velmi rozmanité a zároveň „šité na míru“ každému z nás. Produkují desítky tradičních i novějších odrůd ovoce a zeleniny, zatímco v supermarketech je nabídka v podstatě stálá a omezená na jednu až dvě odrůdy od každého druhu.
Ale co v zimě, během tzv. „hladových měsíců“? Ovoce, zeleninu, ale i bylinky na čaj si můžete během sezóny nasušit. Moderní sušičky zvládnou usušit vše od mrkve přes šípky až po broskve během pár hodin a značná část výživových látek zůstane zachována. Sušené ovoce je pak ideální do ovesné kaše k snídani. Můžete je také zavařit, v zimě přijde sklenička švestkové marmelády nebo cuketového čatní vhod. Při zavařování navíc můžete kombinovat tradiční receptury i nové postupy, a vyhnout se tak cukru i umělým konzervantům.
Avšak sezónnost a lokálnost potravin není to jediné, co by nás mělo zajímat. Ještě důležitější je to, jak bylo jídlo vyprodukováno a co se s ním dělo cestou na náš stůl. V tomto ohledu je jistotou označení bio, které mají výhradně potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio nám zaručuje, že zemědělci dobře pečují o krajinu a půdu, nezamořili přírodu – a tím pádem ani naše jídlo – chemickými postřiky a svým zvířatům zajistili kvalitní krmivo a dostatek prostoru a pohodlí pro pastvu i odpočinek. Do biopotravin se nesmí přidávat umělá ochucovadla, barviva a zlepšovače vůně, chuti a konzistence. Také geneticky modifikované potraviny jsou pro ekologické zemědělství tabu.
Možná vám problesklo hlavou, že jsou biopotraviny příliš drahé. To proto, že s certifikací bio jsou spojené vyšší náklady, ekozemědělci mají většinou o trochu nižší výnosy a výrazně větší je podíl ruční práce. V ekologickém zemědělství vše roste přirozeně. To znamená, že rostliny a zvířata mohou růst o něco déle. To se logicky ukáže i na jejich finanční hodnotě, ale i kvalitě a chuti. Cenu můžete výrazně snížit, když budete biopotraviny odebírat přímo od zemědělce, nikoliv z obchodu, kde se k ceně přičítá i marže pro dodavatele.
Rada na závěr: jedinou zárukou, že vaše máslo pochází opravdu z bioprodukce, je značka certifikace na výrobku: zelená „zebra“ nebo evropská značka ekologického zemědělství. Pouhý nápis: „bio“, „od šťastné slepičky“, „eko“ a podobně nestačí, stejně jako pouhé označení „farmářský sýr“.
Nejlepší je jít přímo ke zdroji
Nejjistější cestou, jak si opatřit zaručeně místní a čerstvé potraviny, je najít si „svého“ zemědělce. Není přitom nutné jezdit vždy na farmu – někteří zemědělci dovážejí vlastní produkci pravidelně do města nebo nabízejí praktický odběr bedýnek. Můžete je najít i na farmářském trhu.
Avšak pozor na překupníky. Poctivý farmářský trh můžete najít přes Asociaci farmářských tržišť. Zemědělce s certifikací ekologicky šetrného hospodáře můžete vyhledat přes Evidenci zemědělských podnikatelů. Bioprodejci musí mít viditelně vystavený certifikát – je to i v jejich zájmu. V neposlední řadě se můžete zeptat přímo prodejce, určitě si s vámi rád popovídá.
Potraviny si můžete na začátku sezóny předplatit i v rámci komunitou podporovaného zemědělství neboli KPZ. To je postaveno na spolupráci a partnerství mezi zemědělci a jejich odběrateli, takzvanými podílníky. Dostávají od zemědělců lokální, zdravé a ekologicky šetrně pěstované potraviny a za to s nimi sdílí rizika i přínosy jejich hospodaření. Podílníci si potraviny na začátku sezóny předplácí, a dodávají tak zemědělci jistotu odbytu a podporu i v těžších obdobích. Ti jsou díky tomu soběstační a mohou se plně starat o krajinu i kvalitu potravin.
Pokud se chcete zapojit do komunitou podporovaného zemědělství, máte dvě možnosti. Buď si najdete již existující skupinu ve svém okolí, nebo si spolu s přáteli, kolegy či sousedy založíte vlastní skupinu. Fungující KPZ i ekozemědělce najdete na mapě Adresář farmářů Hnutí DUHA. Mapa obsahuje nejen fungující a vznikající skupiny KPZ, ale i seznam míst, kde lze nakoupit čerstvé místní potraviny. Naleznete zde kontakty a informace o rodinných a drobných farmách, prodejce bedýnek i místa, která nabízejí vzdělávací programy o hospodaření. Pod stejným názvem můžete mapu najít i jako mobilní aplikaci.
Krok navíc ke zdravé krajině
V Hnutí DUHA prosazujeme zdravé prostředí pro život, pestrou přírodu a chytrou ekonomiku. Dokážeme rozhýbat politiky a úřady a pomáháme domácnostem. Prosazujeme také, aby zemědělské dotační programy podporovaly především zdravou péči o krajinu, drobné farmáře a poptávku po jejich produktech. Děkujeme, že nám v tom pomáháte.
Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.