Přejít k hlavnímu obsahu
maso

Také vás zajímá, jak přemýšlet při nákupu lokálních a chutných potravin o masu, vejcích nebo rybách?

Spotřeba masa je u nás vysoká. Velké kvantitě často padá za oběť kvalita a celé dohromady to škodí nejen našemu zdraví, ale velkou měrou také životnímu prostředí. Odhaduje se, že živočišná výroba může za produkci až zhruba čtvrtiny skleníkových plynů, tropické deštné pralesy i divoké savany ustupují plantážím na pěstování krmiv a tisíce zvířat tráví svůj život v těsných klecích či boxech. O tom i mnoha dalších netušených aspektech masného průmyslu se dočtete v naší unikátní studii Atlas masa.Při spotřebě masa a masných výrobků je tedy dobré upřednostňovat kvalitu nad kvantitou, výrazně snížit spotřebu masa a “ušetřené” peníze investovat do kvalitnějších produktů, pocházejících ideálně od drobných místních farmářů, kteří dbají na welfare zvířat a udržitelné hospodaření.

Biomaso

Kvalitní maso z ekologického chovu se sice obtížněji shání a je obvykle dražší než konvenční, ale pozornost, kterou jeho výběru věnujeme, se vyplatí. Jednak z hlediska zdravotního – podle výzkumů obsahuje biomaso výrazně více prospěšných omega-3 mastných kyselin než konvenční produkce, a masné bioprodukty navíc nejsou “obohaceny” pestrým koktejlem různých „éček“.

A potom, ekologičtí zemědělci chovají zvířata v co nejpřirozenějších podmínkách. Nechybí zde výběh, pastva, podestýlka a přirozená strava. Mláďata vyrůstají u svých matek. V průmyslových velkochovech nic z toho nenajdete. Ekologicky chovaná zvířata také nedostávají preventivní dávky antibiotik ani jiné léky, pokud je nepotřebují.

Ryby

Odborníci na výživu nám často doporučují mořské ryby. Jenomže masivní rybolov a dovoz do celého světa způsobují velké problémy. Množství ryb není neomezené. Některé populace se scvrkly na minimum, nebo se dokonce ocitly až na samé hranici vyhynutí. Při lovu na volném moři také zbytečně umírají další ohrožení živočichové, například mořské želvy a vzácní žraloci.

• Dávejte přednost domácím, sladkovodním rybám, které se neloví v ohrožené přírodě, ale chovají se v nádržích. Vybírejte si dodavatele, které osobně znáte a o nichž víte, že neprovozují „kapříny“, ale nechávají v rybnících prostor i jiným rybám a ostatním živočichům a rostlinám. Podobnou záruku by znamenal certifikát BIO, který ale prozatím žádný český producent kaprů nemá. Více o nákupu ryb najdete u kolegů z Greenpeace.

• Pokud chcete z nějakého důvodu mořskou rybu koupit, vybírejte pečlivě. Organizace Marine Stewardship Council uděluje certifikát za lov šetrným způsobem. Značka nám například zaručuje, že se nejedná o ryby z ohrožených populací a že rybáři při lovu dbali na to, aby zbytečně nezabíjeli jiné mořské živočichy. V obchodech můžete narazit i na logo delfína (Dolphin Friendly a podobné) – vypovídá o tom, že při lovu ryb byla podniknuta opatření, která předcházejí nechtěnému zabíjení delfínů.

Vejce

Pokud nepatříte ke šťastlivcům, kteří mají vajíčka od příbuzných nebo známých z venkova, měli byste vědět, že ne všechna vajíčka z obchodu jsou stejná. Největší rozdíly spočívají v chovu slepic – někde se mají nosnice hůř, protože žijí v klecích bez možnosti pohybu, jinde se jim díky přirozeným podmínkám a výběhu daří mnohem lépe. Na chuti a kvalitě vajíček je to také znát.

Jak od sebe vajíčka z jednotlivých druhů chovu poznáte?

Každé musí mít přímo na skořápce razítko s číselným kódem, který označuje jeho původ. První číslo kódu znamená způsob chovu slepic:

0 – vejce nosnic v ekologickém chovu

1 – vejce nosnic ve volném výběhu

2 – vejce nosnic v halách na podestýlce

3 – vejce nosnic v klecích

Najděte si svého dodavatele masa a vajec v adresáři farmářů.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.