Přejít k hlavnímu obsahu
Martin Matěj

Zajímá vás, jak můžeme ke snižování pesticidů přispět my všichni a jak se jim co nejlépe vyhýbat v běžném životě. Ne každý totiž vlastní pole nebo chce být ekozemědělec, aby pomáhal krajině přímo svýma rukama.

Systémová změna

Věříme, že proměna tak rozsáhlého odvětví, jakým je zemědělství, musí vycházet ze změny legislativy. Když my jako občané dáme jasně najevo, že zdravá krajina je naší prioritou, budou ji tak vnímat i zákonodárci. Jeden dobrý zákon se poté přenese na všechny zemědělce. Připojení podpisu a sdílení výzvy Za zdravou a pestrou krajinu po boku dalších 20 000 lidí nebo napsání e-mailu nebo zprávy svým poslancům sehrává nezastupitelnou roli. Podívejte se na video, co o tom říká Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina v Hnutí DUHA.

První krok každého z nás

A co náš každodenní život? Jako první Vás nejspíš napadnou pesticidy v jídle a ve vodě. Pokud Vás zajímá, jak se tomuhle nevyžádanému „koření“ vyhnout a pochutnat si na jídle, které vyrostlo ze zdravé krajiny, mám pro Vás tip. Nejlepší je nakupovat přímo od šetrných zemědělců a zemědělkyň.

Přemýšlíte, kam za nimi vyrazit? K chuti by Vám mohl přijít náš Adresář farmářů – mapa s více než 550 místy po celé České republice jako jsou ekofarmy, obchody s farmářskými produkty, komunitou podporovaná zemědělství a spousta dalších. Pokud chcete mít širší nabídku možností, doporučuji si projít pěkné animované interaktivní video „Kde nakupovat bio a lokální potraviny”, které jsme pro Vás připravili.

Pokud zahradničíte a chcete to zkusit bez chemikálií, budou se Vám hodit naše tipy pro zahradníky.

Napadá Vás další dobrý tip? Napište nám do zprávy, budeme moc rádi za Vaše nápady. Stejně tak, kdyby Vám v hlavě vrtala ještě nějaká otázka.