Přejít k hlavnímu obsahu
MartinMatej

Hnutí DUHA zve už 25. rokem dobrovolníky a dobrovolnice na Týdny pro krajinu. Vlastníma rukama pomáhají kosit louky v Bílých Karpatech, ochraňovat semenáčky v Jeseníkách, revitalizovat rašeliniště na Šumavě a tentokrát se vydávaji i do zemědělské krajiny. Budou například pečovat o remízky a aleje, a ochraňovat tím útočiště ptáků i hmyzu.

Manželé Hruškovi budou dobrovolníky hostit od 3. do 10. září nedaleko Prahy u Manětína. Ekofarmu a moštárnu založili v roce 2008. Začali hospodařit na 11 ha luk v zapomenuté osadě Radějov u Manětína. Dnes hospodaří na 95 ha, chovají ovce a kozy, masný skot plemene salers a v obci Stvolny provozují moštárnu ovoce. Provoz farmy a moštárny zajišťují především vlastními silami. Jejich filosofií je přírodní životní styl a zemědělské hospodaření v systému ekologického zemědělství. Chcete jet také? Přihlásit se můžete i vy zde.

10. září vyráží dobrovolníci pomáhat na Doubravský dvůr, kde se vše točí kolem krav. Počínaje hospodařením na 190 ha půdy, kde se hnojí, orá, seje a pak sklízí úrodu, kterou zbaští krávy. Nejen s těmi se můžete pomazlit, pomůžete i obnově zemědělské krajiny tak, aby se v ní dařilo všem tvorům. Láká vás to? Přihlášku najdete zde.

Nemáte zrovna čas, ale rádi byste se podívali, jak se na takové farmě hospodaří, anebo dokonce zemědělce podpořili téma nákupem jejich produktů? Podívejte se na mapovou aplikaci Adresář farmářů, kde najdete zemědělce ve svém okolí. Včetně manželů Hruškových i Doubravského dvora.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.