Přejít k hlavnímu obsahu
foto

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula má nyní poslední možnost provést potřebné změny ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky. Co bude jeho další krok?

Ekologickým organizacím se sice za více než dva roky příprav podařilo prosadit mnoho důležitých požadavků, ale chtělo by to zabrat i na straně ministerstva. Ministr Nekula prosazuje odklad důležitých opatření o další roky, což může znamenat ztrátu dalšího času potřebného na obnovu a adaptaci krajiny. 

Doufali jsme, že opakující se sucha a alarmující zprávy o klesajících počtech hmyzu či ptáků budou dostatečným impulsem pro významný obrat dotační politiky. Že konečně budeme z našich peněz platit jen takové hospodaření, které bude správně pečovat o půdu, zadržovat vodu, podporovat biodiverzitu a bude odolávat extrémům klimatické změny. Příslibem k tomu bylo i Programové prohlášení vlády. Ale i přes určité pozitivní změny budeme mít o naši krajinu i o schopnost stabilně produkovat potraviny nadále velkou starost, protože celkový obraz není dvakrát růžový.

Rozdíl oproti první verzi

První verzi Strategického plánu zveřejnilo ministerstvo zemědělství před dvěma roky. Přípravu SZP pozitivně ovlivnila Zelená dohoda pro Evropu s cíli do roku 2030, jako jsou 10 % ploch pro biodiverzitu v zemědělské krajině, omezení pesticidů o 50 % nebo ekologické zemědělství na 25 % ploch. Naopak pro oslabování snah k ekologické udržitelnosti byly zneužity politické debaty okolo Covidu či válka na Ukrajině. Celkově nová SZP přináší oproti předchozímu období některé pozitivní změny dojednané částečně na evropské a částečně na národní úrovni.

Ministr Nekula oproti verzi exministra Tomana provedl některé pozitivní změny, jako je omezení monokultur v oblastech silně ohrožených erozí na 10 ha nebo částečné navýšení ploch pro hmyz na pastvinách a loukách. Ale plnění Programového prohlášení vlády vyžaduje mnohem ambicióznější změny. Ministr Nekula se zatím nechystá adekvátně reagovat ani na velmi kritické připomínky Evropské komise. Nejvýznamněji chybí jakákoliv podpora pro obnovu mezí, remízků či mokřadů.

Za zdravou a pestrou krajinu

Ekologické organizace se po celou dobu zapojovaly v rámci možností daných ministerstvem do příprav a prosazovaly požadavky z výzvy Za zdravou a pestrou krajinu, kterou zatím podepsalo 20 tisíc lidí. Přidejte se k nim také a ukažte, jak je téma důležité.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.