Přejít k hlavnímu obsahu
MartinMatej

Pokud se zajímáte o životní prostředí, stav okolní krajiny a způsob nakládání s přírodními zdroji, váš každodenní nákup potravin se pravděpodobně neřídí akční nabídkou supermarketového řetězce. Zřejmě neplesáte nad celoroční nabídkou španělských rajčat, která se sklízejí napůl zelená a dozrávají v umělých podmínkách až cestou na váš stůl, ani nad cibulí z Holandska, máslem z Polska, jogurtem v pestrobarevném plastu s nekonečným výpisem složení či nad masem z velkochovu, byť třeba českého. Vaše oči a chutě se spíš toužebně otáčejí za svazkem šťavnatých mrkví různých barev, rudými rajčaty dozrálými na keři a poctivým farmářským jogurtem či máslem, ideálně z vašeho regionu nebo alespoň z České republiky. A pokud ne, tak by rozhodně měly.

Co je místní, to se počítá 

Místní jídlo je nejenom čerstvé a bez zbytečné chemie nutné k jeho přepravě přes půl zeměkoule, ale také mnohem pestřejší a chutnější. A především jeho nákupem nepodporujete drancování přírodních zdrojů, spotřebu fosilních paliv ani exhalaci zplodin z dopravy, ale naopak rozvoj našeho venkova a zemědělství a péči o českou půdu a krajinu. Také ovšem záleží, jaké zemědělce a zpracovatele konkrétně svým nákupem podporujete. Nejlepším řešením je nakupovat potraviny přímo od drobných zemědělců, kteří hospodaří šetrně k půdě a přírodním zdrojům. Nejlépe tedy těch s certifikací bio. Nakupování od místních zemědělců má také tu výhodu, že producenta svého jídla znáte, a můžete tak sami posoudit, jestli vám jeho způsob hospodaření vyhovuje. A můžete mu to dát při svých osobních setkáních najevo. Zemědělce nebo zemědělkyni můžete najít třeba v mapové aplikaci Adresář farmářů.

Z trhu, nebo ze dvora?

Od místních farmářů můžete nakupovat několika způsoby. Jedním z nich jsou trhy. Nakupování na trhu má tradici i určité kouzlo. Je ale potřeba dobře zhodnotit, kdo a jaké potraviny na trzích prodává – občas se tam totiž kromě samotných producentů zatoulají i pouzí překupníci, kteří nabízejí dovážené produkty nakoupené ve velkoskladech. Správný trh by měl jasně odlišit skutečné producenty, a pokud to nedělá, zeptejte se buď samotných stánkařů, zda prodávají vlastní produkci, nebo ještě lépe organizátora trhu. Přinejmenším uvidí, že zákazníci mají zájem o lokální produkty. Bioprodejci musejí mít v každém případě na stánku viditelně vystavený certifikát. Nejjistější a v mnoha ohledech i nejsympatičtější cestou je takzvaný nákup „ze dvora“, tedy přímo na farmě. Takový nákup umožňuje většina farem, které produkují skutečné potraviny. Větší farmy mají obvykle stanovené prodejní hodiny nebo přímo obchůdek na farmě, kde si můžete kdykoli během otevírací doby nakoupit. U menších zemědělců je dobré domluvit se na návštěvě předem. Případně můžete zkusit štěstí – pokud bude mít farmář zrov- na čas, jistě vám rád své produkty, které má aktuálně v nabídce, prodá. Při pravidelném odběru se pak domluvíte na způsobu, který bude vyhovovat vám oběma. Přímý prodej z farmy má řadu výhod pro vás i pro farmáře – vy poznáváte lidi a pro- středí, odkud vaše jídlo pochází, a farmář zase vidí zájem o své produkty a může vám je prodat za cenu výhodnou pro obě strany. Tento typ nakupování ale může být časově náročný jak pro vás, tak pro zemědělce.

Jídelníček každému na míru

Jestliže nechcete pravidelně jezdit nakupovat jídlo přímo na farmy, existují i další možnosti. Někteří zemědělci nabízejí možnost rozvozu svých produktů, ať už konkrétních balíčků na objednávku, nebo formou „bedýnek“. V případě bedýnek obvykle platíte předem domluvenou částku za předem domluvený objem produktů, přičemž konkrétní obsah se liší podle aktuální sezónní nabídky. V pravidelných intervalech pak dostáváte farmářské produkty bez nutnosti kamkoli jezdit a přemýšlet, co nakoupíte. V poslední době vzniklo také mnoho menších firem, které bedýnky sestavují z nabídky více farem tak, aby jejich obsah pokrýval celou škálu obvyklé spotřeby potravin od zeleniny a ovoce přes mléčné a zpracované produkty až po maso. Nebo si u nich můžete nakoupit farmářské potraviny z různých farem dle vlastního výběru i času dodání. Tento způsob je zřejmě nej- jednodušší a pro spotřebitele nejflexibilnější. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že takto nakoupené produkty budou logicky o něco dražší, než když si je koupíte sami přímo od vybraného farmáře.

Komunitou podporované zemědělství 

Dlouhodobým způsobem, jak si zajistit pravidelný přísun místních potravin a zároveň účelně podpořit konkrétního místního zemědělce, je komunitou podporované zemědělství (KPZ). U nás je tento koncept relativně nový, avšak v zahraničí funguje už několik desetiletí. Jedná se v podstatě o partnerství mezi zemědělcem a zákazníkem stvrzené smlouvou. Zákazník koupí předem domluvený podíl úrody, a má tak jistotu zásobování kvalitními a čerstvými produkty po smluvené období. Farmář má naopak jistý odbyt i finance nutné na zajištění produkce. KPZ je postaveno na solidaritě (spotřebitelé sdílejí bohatství sklizně, ale i případnou neúrodu způsobenou například klimatickými podmínkami) a živé komunitě: odběratelé se mohou se zemědělcem domluvit na náhradě části platby vlastním zapojením do zemědělských prací, mohou společně plánovat, co a jak bude hospodářství produkovat a v průběhu sezóny se setkávat na farmě nebo jiném místě, a navázat tak se „svým“ zemědělcem skutečně úzký vztah. V současnosti u nás existují desítky takových skupin po celé republice a nové stále vznikají.

Zajímejme se o možnosti 

Trh se samozřejmě neustále rozvíjí a vznikají různé další formy prodeje. Farmářské potraviny se dostávají i do konvenčních obchodů, a dokonce i do online prostoru, takže je můžete stále častěji nakupovat jak v klasických obchodech, tak i přes internet. Každý z vás si tak určitě najde vhodnou kombinaci způsobů nákupu místního jídla, která bude vyhovovat právě vám. Ať už budete nakupovat (místní) potraviny jakkoli, vždy se zajímejte o místo původu i způsob produkce nebo zpracování. Dostali jste právě chuť začít s nakupováním potravin od našich farmářů, ale nevíte, kde je najít? Podívejte se na naši mapovou aplikaci farmářů: www.adresarfarmaru.cz. Mapujeme v něm všechny výše zmíněné možnosti nákupu místních potravin – od farem prodávajících ze dvora přes bedýnky a farmářské obchody až po KPZky. Místo, se kterým máte osobní zkušenost, můžete na webu i ohodnotit. A pokud tam chybí, můžete nám o něm přes web dát vědět a my ho do mapy rádi přidáme.

flag
Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.