Přejít k hlavnímu obsahu
salát

Každý má své oblíbené jídlo. V létě, kdy se člověk vyhýbá troubě, sporáku a obecně jakémukoli zdroji tepla obloukem, přichází na řadu křupavý a lahodný letní salát. Přinášíme vám oblíbený recept našich kolegů. Recept jsme získali přes pár lety na příjemné akce Hnutí DUHA – během společného vaření v Otevřené zahradě. Průvodci Kristýna s Ondrem pro nás připravili čtyři veganské recepty, které jsme spolu s uvařili s dobrovolníky a dobrovolnicemi. Každý se ujal toho, co ho bavilo, probíhala živá diskuze o biopotravinách, lokálních potravinách, dumpster divingu, veganství a vegetariánství, sto a jednom použití řepy v receptech a dalších mňamkových tématech.

Suroviny jsme měli přímo od zemědělce. Podívejte se i vy na mapovou aplikaci Adresář farmářů, zda najdete zemědělce nebo alespoň farmářský trh ve svém okolí. Můžete tak podpořit přímo místní producenty a vychutnat si zeleninu, která rostě v půdě, po které kráčíte. Teď už pojďme na recept!

Suroviny: 1 svazek ředkviček, 1 žlutá paprika (či jakákoli jiná), 1 rajče, 1 hlávkový salát, svazek čerstvého špenátu, 2 mrkve, slunečnicová semínka, hořčice, ocet, sůl, směs koření na salát, pepř, med, rostlinný olej

Co je to směs koření na salát? V prodejně s kořením můžete koupit směs, např. Salátové byliny. Abyste měli představu, obsahuje: sůl, petržel, pažitka, kopr, E330 (kyselina citronová), cukr, maltodextrin (výhodný zdroj energie pro sportovce a potravinářská přídatná látka), sušené mléko, saturejka, dextróza, celer, estragon, řepový olej. Můžete přidat i Chimichuri: cukr, sůl, bazalka, petržel, oregano, česnek, hořčice, cibule, dextróza, laktóza, rohovníková moučka, paprika, rajčatový protlak, kurkuma, koření, dochucovadlo E621 (glutaman sodný), E627 (guanylan sodný), regulátor kyselosti, zahušťovadlo.

Postup:

  • Zeleninu krájíme, krájíme, krájíme. Podle chuti na chrupání velikost kostiček. Mrkev je nejtvrdší, tu je lepší natrouhat na plátky škrabkou na brambory.
  • Opražte na pánvičce bez oleje slunečnicová semínka do hněda. Nádherně voní po oříškách. Já osobně je miluji téměř v každém jídle. Ty přidejte na konec.
  • A ta zálivka! Menší misku naplňte do 1/4 olejem (množství podle toho, kolik chcete zálivky). Přidejte 1 lžíci octa, špetku soli, libovolné množství koření dle chuti, lžíci hořčice, lžíci medu (popř. sirupu, popř. 1,5 lžíce moučkového cukru), špetku pepře. I kdybyste chtěli sebepřesnější udání množství surovin, máte smůlu, prostě záleží na vaší chuti. Buďte sví, haha.

 

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.