Přejít k hlavnímu obsahu
alternativy2

Jsou pesticidy jedinou možností, jak hospodařit s krajinou, abychom měli dostatek potravin? Na to se podíváme v dnešním díle seriálu o pesticidech.

Při hledání alternativ průmyslových pesticidů nás asi nejdříve napadnou nějaké jiné přípravky, kterými nahradíme ty problematické. Ovšem tou úplně nejlepší alternativou není žádná konkrétní látka, ale zdravá krajina. Tu bychom vám mohli popisovat hodiny, ale nejlepší bude vám ji přímo ukázat! Krajina, se kterou zemědělci a zemědělkyně hospodaří šetrně a udržitelně – ať už s pesticidy, nebo bez nich –, je nádherná.

Zdravá krajina

Podívejte se na video o alternativách pesticidů, které jsme pro vás připravili. Videem vás provede Jana Rosenbaumová z rodinné farmy Lukava, jejíž přístup je opravdu hřejivý.

Hospodařit bez pesticidů jde i ve velkém. Důkazem je Ekofarma PROBIO, kterou spoluzaložil pan Martin Hutař. Vydali jsme se za ním osobně, abychom se podívali, jak hospodaří a jak o krajině přemýšlí.

Ne každý ekozemědělec volí tu nejsložitější cestu, tedy docela hospodařit bez pesticidů. Nádhernou ukázkou je rodinný statek Vodňanský, kde syn spolu s otcem kladou důraz především na krajinnou strukturu, podporu přirozených predátorů a živé biodiverzity, i když používají k ochraně úrody i pesticidy.

Snižování spotřeby

Další možností je snížení spotřeby pesticidů. Toho je možné dosáhnout i úpravou dalších zemědělských postupů. Jednou z možností je integrovaná produkce, která připouští jen některé pesticidy, a to až jako poslední možnost, když nezabírají jiné (např. mechanické) metody.

Slibné je také přesné zemědělství, které například naviguje traktoristu a dávkuje prostředky na různé části pole podle výnosů poslední sklizně.

Nejznámější metodou je pak asi ekologické zemědělství bez agrochemikálií a geneticky modifikovaných organismů, jehož produkty se pyšní certifikací BIO.

Krajina jako mozaika

Kromě zmíněných postupů by mělo docházet k navracení polopřirozených biotopů do zemědělské krajiny. Zvýší se tak její stabilita, tudíž i schopnost bránit se přemnožení škůdců. Šetrné postupy budou těžit například z pěstování tolerantních či rezistentních kultivarů, „dlouhé“ rotace plodin, z dobrých metod včasného varování a precizní aplikace pesticidů. Hodilo by se téměř zcela přepracovat dosud zaběhlé modely regulace plevelů. Dobrou cestou může být používání nových hybridů či odrůd plodin i návrat k mechanickým způsobům odstraňování plevelů, například plečkování.

Chcete mít i vy ty nejčerstvější informace a dozvědět se, jak na tom Česká republika ve skutečnosti je? Stáhněte si stručného Průvodce po pesticidech 21. století s nejaktuálnějšími informacemi o pesticidech.