Přejít k hlavnímu obsahu
jidlo

Koktejly pesticidů jsou i v ovoci a zelenině určené pro děti v ČR. A co další potraviny, jak na tom jsou?

Opakované užití různých pesticidů vede ke směsím (koktejlům) zbytků pesticidů v potravinách. Žádný z nich nemusí přesáhnout limit, ale dohromady mohou poškodit zdraví, přitom toxikologická data jsou zatím omezená Toxikologické hodnocení je drahé a neúplné – zatím je proto potřeba využít princip předběžné opatrnosti.

Tvrdá čísla

Organizace European Food Safety Authority (EFSA) věnující se bezpečnosti potravin vydala v roce 2021 zprávu s výsledky analýzy 96 302 vzorků evropských potravin. Zkoumala přítomnost celkem 799 pesticidů, průměrně 233 pesticidů na vzorek. U 3,9 % vzorků došlo k překročení maximálních přípustných limitů pro pesticidy. U 2,3 % šlo o potraviny tzv. absolutně nevyhovující, tedy i při zohlednění nejistoty měření. V souvislosti s pesticidy se často hovoří o medu a jiných včelařských produktech. Tam byla zjištěna rezidua ve 20,4 % vzorků, u 0,9 % došlo k překročení limitů a 0,4 % vzorků bylo nevyhovujících. Potěšující je, že EFSA nezaznamenala překročení limitů u mléka. Horší je to bohužel s dalšími druhy potravin: jahody (překročily limity u 3,3 % vzorků), jablka (2,1 %), hlávkové zelí (1,9 %), salát (1,8 %), rajčata (1,7 %), broskve (1,5 %), hrozny (0,9 %), sádlo (0,3 %). Pesticidy, u nichž byl v potravinách nejčastěji limit překročen, byly chlorpyrifos (díky EU nově zakázaný) a lambda-cyhalothrin.

Když se podíváme na směsi reziduí, mnoho vzorků obsahovalo i více než pět různých zbytků pesticidů či jejich metabolitů. Prostě dokonalý reziduální koktejl pro fajnšmekry. Nejvyšší podíl vzorků s rezidui pesticidů měly hroznové listy, rybíz, třešně, grepy, rukola, stolní hrozny, sladká paprika, citrony a jahody.

Biopotraviny vs. pesticidy

Asi všichni víme, že produkty ekologického zemědělství se označují jako BIO. Zvykli jsme si předpokládat, že by v nich žádné pesticidy ani rezidua být neměly. Ale když si uvědomíme, že pesticidy jsou všude kolem, včetně podzemní vody, asi nás nepřekvapí, že jsou i v biopotravinách. Tuhle smutnou zprávu naštěstí vylepšuje skutečnost, že bioprodukty jich v průměru obsahují několikanásobně méně.

Co jí Češi a Češky?

Podle analýzy potravin z roku 2019 patříme v Česku mezi horší evropský průměr, co se týče množství pesticidů v jídle.

Chcete mít i vy ty nejčerstvější informace a dozvědět se, jak na tom Česká republika ve skutečnosti je? Stáhněte si stručného Průvodce po pesticidech 21. století s nejaktuálnějšími informacemi o pesticidech.