Ovoce a zelenina z našich končin se sklízí v jejich přirozené sezoně – nikoli napůl zralé, aby pak (mnohdy neúspěšně) získávaly barvu a pseudochuť v umělé atmosféře. Čerstvé sezonní jídlo navíc necestovalo tisíce kilometrů lodí, letadlem nebo kamionem, a předešlo tak zbytečné spotřebě fosilních paliv a znečištěnému ovzduší.
Čerstvé = místní
Nadměrná doprava škodí přírodě i lidskému zdraví a obtěžuje hlukem. Kamiony, letadla a lodě každodenně spolykají tisíce tun ropy a vyprodukují mnoho oxidu uhličitého a dalších zplodin. Zlatá rada tedy zní: zaměřte se na nákup místních potravin. Informace o zemi původu musejí prodejci ze zákona uvádět na etiketách.
O krok dál můžete zajít, zaměříte-li se na potraviny ze svého kraje. Najít regionální potravinu vám pomohou třeba regionální značky.
Úplně nejlepší je ale jít přímo ke zdroji – tedy k farmáři. U něj máte zaručeno, že veškeré produkty jsou čerstvé a kvalitní. Můžete si sami ověřit, jakým způsobem hospodaří, a nakupovat u něho pravidelně. Netýká se to pouze venkovských regionů, mnoho drobných farmářů dováží svoji produkci do měst, a ačkoliv skupiny komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) vznikají po celé republice, nejvíc jich je zatím v Praze. Najděte si svého nejbližšího farmáře nebo KPZ v našem adresáři farmářů.
Kolik emisí oxidu uhlíku ušetříte nákupem místních potravin, si můžete spočítat v naší uhlíkové kalkulačce.
Chutě ročních období
Všechno má svůj správný čas. V každém ročním období lze připravovat zdravá a chutná jídla ze sezónních surovin.
V létě a na podzim je to snadné. O něco víc fantazie a důvtipu musíme zapojit v „hladovém období“ zimy a časného jara, i v těchto měsících jsou ale pro naše tělo i přírodu mnohem lepší místní produkty než třeba okurky a tropické ovoce ze supermarketu. Vždyť řadu druhů ovoce a zeleniny můžeme uskladnit třeba ve sklepě a kdysi běžné zavařování opět získává na popularitě.
Nevíte, kdy co roste?
Pro začátek hledejte inspiraci třeba v sezonním kalendáři ovoce a zeleniny. Prolistujte také starší kuchařky a osvědčené rodinné recepty. Možná vás překvapí, jak dobře ladí se sezonou.
Celkem snadno si můžete zajistit čerstvé vitamíny i v zimě:
• Stačí si za oknem pěstovat vlastní pažitku, řeřichu a petrželku – obsahují kyselinu listovou, která mimo jiné pomáhá proti zimním depresím.
• Nebo zkuste naklíčit obilí a luštěniny. Zakoupit můžete speciální klíčicí nádoby, není to ale nutné – vystačíte si i s obyčejnými miskami. Postup je jednoduchý a najdete ho na internetu nebo v kuchařkách. Klíčky obsahují vitamíny skupiny B a představují i originální ingredienci do pohoštění pro vaše návštěvy.
Sláva kvašení
Po celou zimu můžete sobě a své rodině dodávat cenné vitamíny díky tzv. pickles – rychlokvašené zelenině. Ostatně zkvasit se toho dá opravdu hodně, inspiraci hledejte na třeba ve skvělé knize Síla přírodní fermentace.
Čerstvé ovoce a zeleninu zkuste částečně nahradit sušenými plody
Moderní sušičky zvládnou usušit vše od mrkve přes šípky až po broskve během pár hodin a značná část výživových látek zůstane zachována.
V „hladových měsících“ přijdou k chuti také zavařeniny a džemy
Při sklizni ovoce a zeleniny mnohdy nevíme, co si s tím vším počít. Inu, zkuste to zavařit, v zimě přijde sklenička meruňkové marmelády nebo cuketového čatní vhod. Při zavařování navíc můžete kombinovat tradiční receptury i nové postupy a vyhnout se tak cukru i umělým konzervantům.
Skutečné potraviny i do škol
Co jíme doma, můžeme ovlivnit snadno. Víte ale, co jedí vaše děti ve škole? Pokud se o to začnete zajímat, dost možná se budete divit. Nešvary školního stravování, ale i praktická doporučení mapuje iniciativa Skutečně zdravá škola. Nebuďme lhostejní.
Bez palmového oleje
Při nákupu potravin se vyhýbejte těm, které obsahují palmový olej. Pěstování palmy olejné je spojeno s rozsáhlou devastací tropických pralesů a řadou dalších ekologických i sociálních pohrom. Více informací, včetně seznamu výrobků s i bez palmového oleje, se dozvíte na stránkách Koalice proti palmovému oleji.
Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.