Přejít k hlavnímu obsahu
MartinMatej

Slyšeli jste už o Komunitou podporovaném zemědělství? Pokud ne, tak se máte na to těšit.

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je založeno na oboustranně výhodném partnerství, které spotřebiteli zajišťuje pravidelnou dodávku čerstvých místních potravin po celou sezónu a zemědělci jistotu odbytu a spravedlivé ocenění jeho práce. Díky KPZ znáte farmáře, který pro vás pěstuje zeleninu či chová zvířata, chápete jeho reálné potřeby a vzájemně sdílíte skutečná rizika a přínosy hospodaření.

Toto partnerství zavazuje obě strany po smluvenou dobu (většinou část nebo celou sezónu) dodávat a odebírat produkty za předem dohodnutou cenu a stanovených podmínek. Nejlepší na KPZ je to, že vše závisí čistě na dohodě mezi producentem a spotřebiteli. KPZ může být také společně vlastněná zahrada, kde si odběratelé svoje potraviny sami pěstují. Konkrétních podob KPZ je mnoho a fantazii se meze nekladou. Podívejte se na video.

V České republice již existují desítky skupin KPZ. Některé z nich úspěšně fungují s plnou kapacitou, jiné stále hledají podílníky či farmáře. Všechny skupiny KPZ najdete v tomto adresáři.

Rádi byste byli součástí KPZ, ale nenašli jste existující skupinu ve svém okolí? Vytvořte si vlastní! Podívejte se na mapovou aplikaci Adresář farmářů, kde najdete místa ve svém okolí, pokud se chcete stát podílníkem, nebo odběrné skupiny, pokud jste zemědělec nebo zemědělkyně. O KPZ se dočtete i na stránkách Komunitou podporované zemědělství.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.