Přejít k hlavnímu obsahu
Rexa

Pestrá a zdravá krajina plná života. To je směr, ke kterému zemědělský kampaník Martin Rexa míří nejen v Hnutí DUHA, ale také v mimopracovním životě. Představujeme vám srdcem skauta, který prohlubuje skautský pohled na environmentální témata. Když může, vydává se s batohem do hor, rovná si myšlenky a čerpá inspiraci.

Martine, jak bys popsal krajinu svého srdce?

To je pěkná otázka. Musím říct, že to budou hlavně hory a kopce, které člověk přechází s těžkým batohem, ale lehkým srdcem, s nadhledem nad světem a rozhledem do kraje, s pocitem neuvěřitelné svobody, a přitom jen jde, spí, jí a přemýšlí. A pokud jde o krajinu okolo mě, potřebuji hlavně to, aby krajina kolem mě byla živá a pestrá a také malebná, prostě svá a ideálně příliš neodcizená člověkem.

V Hnutí DUHA se věnuješ na odborné úrovni tématu zemědělství. Co máš přesně na starosti, jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Běžné dny úplně nejsou, ale je to často mnoho porad s kolegy a kolegyněmi, s partnery z dalších organizací a občas i politiky či úředníky. Je to také mnoho emailů a vybírání si toho, čím se zabývat a jak zařídit, aby se dařilo různé dotace, zákony nebo vyhlášky měnit tak, aby pomohly spravit stav půdy a krajiny. A také jsou to diskuze s mou skvělou kolegyní, která mě nyní zpovídá, jak nejlépe tato témata komunikovat veřejnosti.

Na čem nejdůležitějším jsi poslední dobou pracoval?

Poslední dobou jsme se hlavně snažili proniknout netransparentní mlhou, které ministerstvo zemědělství vytvořilo při finalizaci Strategického plánu Společné zemědělské politiky, a prosadit některé pozitivní změny hlavně do tzv. ekoschémat, aby alespoň část zemědělských dotací skutečně přispěla k ochraně krajiny a půdy.

Kdybys měl ve dvou větách popsat, proč je důležité se zajímat o stav české krajiny, co bys to bylo?

To je jednoduché. Jen ekologicky stabilní, fungující krajina je trvale udržitelná a poskytuje prostor a zdroje k životu člověku i ostatním organismům. Jen krásná a zdravá krajina plná života nám pomáhá být spokojenějšími a šťastnějšími, což si snad mnozí lidé uvědomili při Covidu, když houfně do přírody vyráželi.

Kde tě najdeme, když zrovna nejsi v kanceláři nebo v terénu, jak rád užíváš svůj čas?

Kromě již zmíněných hor a jiných puťáků v přírodě u nás i v zahraničí je mou srdeční záležitostí také hudba, takže poslouchání, hraní i zpívání patří nezbytně do mého volného času. Velký smysl také vidím ve skautské činnosti, kde se sice nevěnuju přímo dětem, ale snažím se posouvat environmentální témata mezi skauty a měnit náhled, že k ochraně přírody a klimatu stačí sbírat odpadky a sázet stromky.

Můžeš víc přiblížit, jakým směrem environmentální témata mezi skauty posouváte a proč jste se toho vlastně chopili?

Osobně jsem se toho chopil, protože mi vadilo, že oproti jiným skautským organizacím v Evropě i jinde se český Junák nijak nevěnoval ani nevyjadřoval ke klimatické změně či dalším aktuálním problémům. Přitom klimatická změna dopadne nejvíc právě na všechny ty mladé lidi, kteří jsou v oddílech vychováváni. A už teď se potýkají s vytěženými lesy okolo tábořišť nebo vysycháním studen a pramenů. Poté, co se nic nedělo ani při studentských stávkách na jaře 2019, jsme napsali vedoucím činitelům otevřený dopis a i díky němu se věci přeci jen dali trochu do pohybu, i když pomaleji, než bych byl osobně rád. Zároveň je třeba říci, že i dle výzkumů mají skauti díky charakteru výchovy proenvironmentálnější postoje a jsou aktivnější než zbytek mladé populace, což je skvělý základ pro zlepšování světa, které je nakonec ultimátním cílem skautingu.

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.