Přejít k hlavnímu obsahu
jidlo

Každý týden si můžete od svého zemědělce nebo zemědělkyně koupit bedýnku čerstvých a lokálních potravin. Ovoce, zelenina, ale i vejce, sušené bylinky, med a jiné. Vyplatí se to oběma stranám, zemědělci mají další místo odbytu a vy dostanete chutné plodiny přímo ke dveřím.

Systém bedýnek je různý. Můžete nakupovat přímo od zemědělce, například jako podílník nebo podílnice v Komunitou podporovaném zemědělství, kdy si bedýnku musíte většinou vyzvednout na předem určeném místě, ale za to se potkáte s podobně smýšlejícími lidmi i se samotným zemědělcem a váš vztah je mnohem bližší. Pro zemědělce systém zajišťuje stálý příjem, předem jistý odběr a umožňuje mu plánovat úrodu dopředu. O KPZ se můžete dočíst víc v našem dalším článku.

Můžete nakupovat i přes společnost, která sdružuje více zemědělců, plodiny od nich odkupuje a distribuuje dál mezi zákazníky. Zde je důležité mít na paměti, že část peněz za bedýnku míří i k dodavateli na proplacení samotné služby. Pro zákazníka je to pohodlnější, ale pokud chcete adekvátně odměnit i zemědělce, vyptejte se, kolik procent z ceny bedýnky od společnosti dodává.

Další důležitá věc je přemýšlet o složení vaší bedýnky, pokud na to máte vliv. Je například ovoce a zelenina opravdu sezónní a místní? Můžete si objednat biopotraviny nebo potraviny s regionální značkou? Zpočátku to chce možná trošku hledání, ale rozdíl poznáte na chuti i v dobrém pocitu, že podporujete místní zemědělce a dobrou péči o krajinu ve vašem okolí.

Bedýnky i KPZ ve svém okolí můžete najít přehledně v aktualizované mapové aplikací Hnutí DUHA Adresář farmářů.

e

Financováno z programu Evropské unie IMCAP. Obsah tohoto článku představuje pouze názory autora, který za něj nese výlučnou odpovědnost. Evropská komise nepřijímá žádnou odpovědnost za použití informací, které obsahuje.